Dar calcarul nu e singura problema legata de apa de la robinet. Cel mai adesea suntem deranjati de prezenta clorului si a asa-numitului miros de “medicamente” din apa. Pe langa asta, pot exista sedimente, dar si diferiti agenti patogeni si chimicale, ce reusesc sa treaca de etapele de sterilizare si dezinfectare a apei.
Avand in vedere situatia statiilor de epurare din tara si a retelelor de distributie a apei potabile, toate locuintele ar putea beneficia de pe urma filtrelor de apa eficiente. Iata 6 motive greu de ignorat pentru care o astfel de alegere e mai mult decat potrivita.
1. Vei scapa de mirosul si gustul de clor
Clorul este, din pacate, folosit la scara larga pentru indepartarea agentilor patogeni din apa potabila, pentru a o face sigura pentru consum. Conform specialistilor din sanatate, ingerarea clorului nu este periculoasa daca se face intre anumite limite. Dar, suntem toti de acord ca gustul si mirosul de clor este greu de ignorat. Acest aspect neplacut al apei de la robinet ne face sa o evitam, iar noi ajungem sa bem prea putina apa sau sa cheltuim cu apa imbuteliata.
Un filtru de apa eficient, echipat cu tot ce trebuie pentru a te scapa de clor, va face apa de la robinet mai proaspata, cu un gust mai plăcut si fara miros. Iti va face placere sa bei apa de la robinet, iar aceasta va fi la dispozitia ta, ori de cate ori ai nevoie.
2. Iti vei proteja electrocasnicele ce folosesc apa - fierbator, cafetiera/expresor, masina de spalat
Odata depus, calcarul este foarte dificil de indepartat, mai ales cand vine vorba de piesele componente ale electrocasnicelor mici. Multi dintre noi folosim fierbatoare si aparate de cafea, unele din ele destul de scumpe. Ar fi neplacut ca acestea sa isi piarda din functionalitate din cauza unor depuneri de calcar.
Desi decalcifierea este indicata in cazul electrocasnicelor mici, existenta filtrelor anticalcar usureaza mult munca in acest sens si cresc durata de utilizare a electrocasnicelor ce necesita alimentare cu apa. Vei evita astfel cheltuielile legate de service-ul produselor sau, mai rau, inlocuirea acestora.
3. Nu vei risca sa ingerezi bacterii de pe conductele invechite
Pana apa ajunge la robinetul tau, aceasta trebuie sa traverseze kilometri intregi de conducte, de la statia de epurare si pana in paharul tau. Dupa cum iti poti imagina, aceste conducte au diverse depuneri pe interior, de la rugina la sedimente si chiar acumulari de bacterii.
Nu trebuie sa intri in panica, din moment ce aceste particule sunt in cantitati foarte mici si, cel mai probabil, nu vor avea efecte negative asupra sanatatii tale. Dar, cu siguranta vor afecta gustul si mirosul apei. Asadar, un filtru va indeparta aproape orice particula nociva din apa, imbunatatind gustul si calitatea apei.
4. Vei imbunatati gustul mancarii si bauturilor preparate
Odata cu imbunatatirea calitatii apei, mancarea si bauturile preparate cu aceasta vor incepe sa aiba un gust mult mai bun. Nu lasa impuritatile sa schimbe aromele tale preferate si incepe sa te bucuri de ceai sau cafea cu un gust mult mai bun ca inainte. Un filtru de apa e tot ce ai nevoie pentru o astfel de schimbare.
5. Vei imbogati apa cu minerale necesare organismului
Odata cu tratarea apei potabile, pe langa impuritatile si agentii patogeni, se indeparteaza si minerale benefice pentru organism. Trebuie sa stii ca intr-o mica masura, apa aduce un aport de minerale esentiale corpului.
Magneziul, de exemplu, joaca un rol foarte important in organism, cum ar fi mentinerea unei presiuni arteriale normale si a nivelului insulinei la valori normale. Filtrele de apa, prin intermediul materialelor filtrante, pot elibera minerale importante pentru sanatate in apa. Asadar, nu doar ca te bucuri de un pahar de apa curata, dar si de o apa sanatoasa, bogata in minerale.
6. Vei proteja mediul inconjurator
Atunci cand ai apa curata, cu un gust placut si de calitate superioara in propria locuinta, nu va mai trebui sa cheltui bani pe apa imbuteliata. Acest lucru va avea un efect benefic nu doar asupra bugetului, dar si asupra mediului. Vei inceta sa mai produci deseuri din plastic, rezultate de pe urma consumului de apa imbuteliata.
Investitia in filtre de calcar si filtre de purificare a apei este una usor de facut, iar, pe termen lung, te ajuta sa economisesti. Trebuie doar sa inlocuiesti cartusele filtrante la perioadele indicate, pretul cartuselor fiind unul modic. In afara de asta, dupa instalarea filtrelor, nu ai altceva de facut decat sa te bucuri de apa proaspata in fiecare zi.