Apa minerala, apa de la robinet sau apa filtrata - care este mai buna?

Apa minerala, apa de la robinet sau apa filtrata - care este mai buna?
Este apa filtrata mai sanatoasa decat apa imbuteliata sau cea de la robinet? Care sunt avantajele investirii in filtre de apa versus achizitie de apa imbuteliata? Ce fel de aspecte legate de sanatate ar trebui sa ne intereseza cand facem o astfel de decizie? 

Multi dintre noi nu mai consuma demult apa de la robinet, motivul din spatele unei astfel de alegeri fiind simplu. Nu ne place cum miroase apa, din cauza tratamentelor la care este supusa. Astfel, apa imbuteliata, minerala sau plata, devine optiunea cea mai la indemana. Dar, stim cu totii cat de neplacut este sa ai de a face cu munti de PET-uri ce se strang din urma consumului de apa imbuteliata.

O solutie mai convenabila pe termen lung ar fi filtrele de apa, instalate sub chiuveta, desi acestea pot implica un cost initial mai ridicat. Care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de solutii? Vei afla in cele ce urmeaza argumentele pro si contra pentru fiecare tip de apa.


Nutrientii din apa


Inainte de a face orice alegere, trebuie inteles potentialul nutritional al apei. Multi consuma apa minerala pe motiv ca ar fi mai sanatoasa. Dar, oare asa este? Sursele pentru apa de la robinet si cea imbuteliata variaza din punct de vedere al continutului de minerale. In timp ce unele contin cantitati apreciabile de minerale datorita conditiilor naturale (continut de Mg, Ca, Zn, F, Se), a adaugarilor intentionate sau a conductelor (Cu), majoritatea contin minerale esentiale in cantitati mici.

O concluzie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a fost ca o apa bogata in minerale poate scadea riscul bolilor cardiovasculare. Mai precis, se pare ca magneziul are cel mai semnificativ impact in oferirea acestui tip de beneficii.


Apa minerala imbuteliata


Pe parcursul ultimelor trei decenii, companiile de apa minerala imbuteliata ne-au facut sa credem ca apa lor este cea mai sanatoasa alegere. Dar, sunt dovezi stiintifice in spatele acestor afirmatii? Exista multe studii in aceasta directie, iar ele au concluzionat ca mineralele sunt sanatoase si nu neaparat ca apa minerala ar fi mai sanatoasa decat alte tipuri de apa. 

Astfel, apa de la robinet sau hrana ce contine minerale esentiale vor oferi aceleasi beneficii pentru sanatate:
  • Cloruri - sare si legume;
  • Bicarbonat - paine;
  • Magneziu - fasole neagra, spanac, banane;
  • Calciu - produse lactate, migdale, broccoli;
  • Potasiu - cartofi, banane, zucchini, broccoli;
  • Sulfati - usturoi, oua, broccoli, kale;
  • Fier - broccoli, spanac, nuci, fructe uscate.

Dezavantajele consumului de apa imbuteliata sunt legate de trecerea chimicalelor din sticlele de plastic in apa care se consuma. Plastifianti, disruptori endocrini, resturi microplastice si contaminanti microbieni sunt cei care ar putea crea probleme de sanatate.


Apa de la robinet


In urma cu 40 de ani, oamenii au inceput sa puna la indoiala calitatea apei din retelele publice. Desi la inceput eram avertizati sa nu consumam apa de la robinet din diverse locatii, pe parcursul vizitelor scurte, din simplul fapt sa nu suparam burticile, ce au nevoie de timp pentru a se adapta culturilor bacteriene locale, studiile au fost cele care au schimbat totul. Oamenii au renuntat sa mai bea apa sanatoasa de la robinet pe motive de contaminanti.

Este in regula sa fii ingrijorat(a) de calitatea unui lichid pe care il consumi zilnic, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te indrepti spre consumul de apa saraca in nutrienti. Apa de la robinet poate fi o sursa excelenta de calciu, cupru, magneziu si sodiu. Daca, de exemplu, consumi 2 pana la 3 litri de apa pe zi, vei acoperi mai putin de 1% din necesarul de minerale al corpului.

Care sunt riscurile consumului de apa de la robinet? O problema semnificativa ar fi varsta inaintata a conductelor prin care trece apa. Locuintele vechi ar putea avea, din pacate, inca tevi din plumb, un contaminant ce poate duce la o serie de probleme severe de sanatate, in special in randul copiilor. Clorul, produsele farmaceutice si reziduurile microplastice sunt de asemenea ingrijoratoare.


Apa de la robinet filtrata


Tocmai ai aflat ca este in regula sa consumi apa de la robinet, din moment ce aceasta apa, in anumite zone, poate fi la fel de bogata in minerale precum apele minerale imbuteliate. Da, este adevarat ca nu ne place clorul si suntem ingrijorati de contaminantii mentionati mai devreme, dar aici intra in scena filtrele de apa. In ziua de azi, aceste filtre sunt usor de instalat, au costuri accesibile si sunt extrem de eficiente in inlaturarea contaminantilor.

Instalarea unui filtru de apa imbunatateste considerabil calitatea apei folosite intr-o casa, eliminand clorul, chimicalele si reziduurile microplastice din compozitia acesteia. De asemenea, capteaza bacteriile si microorganismele nocive.

Exista aspecte negative legate de folosirea filtrelor de apa? Pentru a te bucura de mineralele prezente in mod natural in apa, este recomandat sa alegi filtre de apa care nu elimina aceste elemente, ci se focuseaza pe compusii toxici din apa. Desigur, daca adopti o dieta variata, acest aspect nu te va afecta in nici un fel. 

Apoi, mai exista riscul ca bacteriile sa se acumuleze si sa se dezvolte in interiorul filtrului. De aceea este recomandata schimbarea cartusului de filtrare periodic. Vei gasi informatiile legate de acest aspect pe prospectul ce insoteste produsul ales.

In concluzie, in ceea ce priveste riscul generat de prezenta contaminantilor in apa de consum, apa de la robinet filtrata inregistreaza cel mai mic risc in acest sens. Iar daca alegi filtre de apa de calitate, care nu indeparteaza mineralele sanatoase, vei consuma o apa ce aduce doar beneficii sanatatii tale.

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 -17:00

0376 447 447 contact@aqualine.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!