Cum functioneaza un filtru de apa cu carbune activ?
O statie de filtrare cu carbune activ contine mici bucati de carbune, sub forma de granule sau blocuri de dimensiuni reduse, ce au fost tratate pentru a-si mari porozitatea. O porozitate crescuta inseamna o capacitate mai mare de a absorbi contaminantii din apa. Mai precis, o cantitate redusa de carbune poate filtra debite mari de apa, pana la momentul in care va necesita o inlocuire.
Principiul de functionare a carbunelui activ este unul foarte simplu. Atunci cand apa trece printr-un astfel de filtru, impuritatile adera la suprafata carbunelui, apa rezultata fiind mult mai curata. Totusi, este bine de stiut ca eficacitatea unui filtru cu carbune depinde de temperatura si fluxul apei. Asadar, filtrele cu carbune de dimensiuni reduse ar trebui utilizate pentru apa rece si la un debit mai redus.
Ce indeparteaza filtrul cu carbune activ din apa?
Un filtru de apa cu carbune activ poate fi eficient in reducerea a sute de elemente din apa, ce pot reprezenta un hazard pentru sanatate. Studiile au aratat ca acest tip de filtru este eficient in eliminarea a peste 60 de chimicale ce s-ar putea afla in apa si reduce cantitatea pentru inca 30 de substante.
Eficacitatea indepartarii contaminantilor din apa este importanta si depinde de calitatea filtrului cu carbune utilizat (depinde de dimensiunea si tipului de carbune utilizat). De aceea, este important sa alegi un filtru cu carbune activ potrivit pentru apa din zona ta de rezidenta.
Clorul si produsele sale secundare
Clorul este unul din principalele substance chimice prezente in apa potabila. Utilizat pentru indepartarea bacteriilor si organismelor patogene, clorul este neplacut in apa potabila, din cauza gustului si mirosului sau specific. Din fericire, un filtru cu carbune active poate indeparta pana la 95% din cantitatea de clor prezent in apa. Astfel, calitatea apei este imbunatatita considerabil.
Clorul este neplacut din cauza de gust si miros, dar produsele sale secundare sunt cele care provoaca o mai mare ingrijorare din cauza ca unele sunt considerate cu potential cancerigen. Aici vorbim in special de VOC-uri (compusi organici volatili). Statiile de filtrare cu carbune activ sunt cele mai eficiente in indepartarea acestor compusi, in comparatie cu alte tehnologii.
Pesticide si ierbicide
Pesticidele sunt substance chimice folosite la controlul daunatorilor in agricultura. Acestea pot ajunge in sursele de apa potabila prin infiltrarea in cursuri de apa sau lacuri. Din pacate, metodele de epurare folosite nu sunt suficiente pentru a indeparta acesti contaminanti din apa potabila. Exista, asadar, riscul ca aceste chimicale sa ajunga in apa pe care o consumam. De aceea, instalarea unui filtru de apa cu carbune activ este deosebit de folositor. Acesta poate indeparta un numar mare de pesticide, impiedicand acumularea acestora in corp.
Ierbicidele pot ajunge de asemenea in apa potabila, fiind folosite la scara larga pentru eradicarea buruienilor. Si acestea reprezinta un pericol pentru sanatate, daca ajung sa se acumuleze in organism. Un filtru cu carbune activ le indeparteaza eficient din apa, oferind in schimb o apa curata si sigura pentru consum.
Fosfatii
Fosfatii sunt necesari pentru dezvoltarea plantelor, dar sunt si substante folosite pentru inhibarea coroziunii in cazul metalelor. Din acest motiv sunt folositi in sistemele de apa publice, cu scopul de a reduce riscul de contaminare a apei cu plumb si cupru provenite din degradarea conductelor. Nu se cunosc probleme de sanatate cauzate de prezenta fosfatilor in apa in cantitati mari, dar si asa, un filtru cu carbune activ ii poate indeparta aproape in totalitate.
Substantele farmaceutice
Substantele farmaceutice pot ajunge in apa potabila atunci cand unitatile producatoare au un sistem deficitar de colectare si gestiune a deseurilor. Chiar daca aceste substante ar ajunge in apa, probabilitatea ca ele sa provoace probleme de sanatate este destul de mica. Asta luand in considerare faptul ca sunt mult sub doza minima a medicamentelor din care provin. Dar, cu toate astea, utilizarea unui filtru cu carbune activ indeparteaza si aceasta grija, colectand eficient toate urmele de substante farmaceutice din apa.
Micro-plasticul
Micro-plasticul provine din diferite deseuri de plastic gestionate in mod impropriu. Inca nu se stie ce efecte poate avea micro-plasticul asupra sanatatii umane, din moment ce este inca greu de analizat. Atunci cand plasticul ajunge intr-o sursa de apa, el nu se degradeaza precum alte deseuri. Odata expus la soare, in contact cu oxigenul si degradat ca urmare a actiunii apei si intemperiilor, se descompune in bucati foarte mici. Cea mai mica bucata de micro-plastic identificata pana acum a masurat 2.6 microni. Pentru a indeparta astfel de bucati de micro-plastic, este necesar un filtru cu carbune activ cu pori de 2 microni.
Daca iei in considerare achizitia unui sistem de filtrare a apei, ai toate motivele sa alegi o statie de filtrare cu carbune activ. Indeparteaza principalele surse de ingrijorare legate de apa potabila si ii imbunatateste gustul si mirosul. Trebuie doar atentie la calitatea filtrului ales, pentru a avea siguranta ca eficienta in epurarea apei va fi pe masura asteptarilor.