De ce ai nevoie de un tester pentru duritatea apei

De ce ai nevoie de un tester pentru duritatea apei

Ce este apa dura?

Atunci cand vorbim despre apa, duritatea se refera la anumite minerale care, in contact cu diverse produse de curatare folosite in casa, cauzeaza depuneri pe tevi, instalatii si electrocasnicele care functioneaza cu apa. Cu cat sunt prezente mai multe minerale, cu atat apa este mai dura. Apa moale este cea fara aceste minerale. Pentru a afla exact gradul de duritate, se folosesc de obicei testere pentru duritate apei.

Atunci cand sapunul sau detergentul sunt folosite in apa dura, combinatia rezulta in depuneri solide. Acest proces reduce eficienta si abilitatea de curatare a sapunului; cu cat se adauga mai mult sapun (sau alt produs de curatare), cu atat se formeaza mai multe depuneri pana cand mineralele din apa sunt “epuizate”. Abia in momentul in care in apa nu mai exista deloc minerale produsele de curatare incep sa functioneze cu adevarat.

Mineralele care reactioneaza in contact cu sapunul sunt cationii: calciul, magneziul, fierul, manganul si zincul. De cele mai multe ori, in apa naturala exista concentratii mult mai mari de calciu si magneziu decat de alti cationi, asa ca apa dura este cauzata in cele mai multe cazuri de aceste doua minerale. Duritatea este stabilita pe baza unei analize care releva exact concentratia de calciu si magneziu prezenta in proba de apa.

Ce probleme cauzeaza apa dura?

Deoarece formeaza reactiile despre care am vorbit mai sus in contact cu produsele de curatare, apa dura te obliga sa folosesti cantitati mai mari din aceste produse, iar asta inseamna costuri mai mari pentru a-ti mentine casa curata. In plus, ea nu reactioneaza doar la produsele de curatare a casei, ci si a pielii.

Rezultatul este, in cele mai multe cazuri, o piele iritata. Iritarea este cauzata atat de reziduurile de sapun sau gel de dus care raman pe piele, cat si de mineralele din apa care absorb uleiurile naturale produse de piele pentru a o mentine hidratata. Studiile au aratat ca apa dura poate si sa cauzeze probleme ca eczemele si dermatita de contact, agravand acneea deoarece blocheaza porii.

Dar poate cea mai vizibila problema sunt depunerile de calcar, pe care le observi cu usurinta sub forma unor pete albe pe robinet, chiuveta si para de dus. Trebuie sa stii ca aceste depuneri nu se formeaza doar la suprafata, acolo unde le vezi, ci si in interiorul tevilor, al boilerelor, al masinilor de spalat haine si vase si al altor electrocasnice prin care trece apa. Depunerile de calcar scurteaza considerabil viata electrocasnicelor tale si a instalatiei de apa din casa.

Clasificarea apei dure

Duritatea apei poate fi clasificata in doua categorii: carbonata si non-carbonata. Duritate carbonata se refera la prezenta bicarbonatului de calciu si magneziu; cand acest compus este incalzit, se formeaza carbonatul de calciu - cauza principala a depunerilor pe instalatiile din incalzitoarele de apa si boilere. Duritatea non-carbonata este cauzata de nitrati, cloruri si sulfiti de calciu si magneziu.

Duritatea apei poate fi indepartata prin precipitare sau schimburi de ioni. Metoda exacta de tratament depinde de raportul dintre duritatea carbonata si cea non-carbonata, care se stabileste masurand alcalinitatea apei. Daca aceasta valoare este egala sau mai mare cu cea a duritatii, atunci este vorba despre duritate carbonata. Deoarece atat alcalinitatea, cat si duritatea apei se exprima in CaCO3, comparatia valorilor este usor de facut.

Cum pot masura duritatea apei?

Duritatea este masurata in cele mai multe cazuri prin titrarea cu o solutie EDTA. Titrarea presupune adaugarea treptata a unei cantitati mici de solutie intr-o mostra de apa pana cand apa isi schimba culoarea. Se mai pot folosi si kit-uri sau alte metode mai complexe de testare, dar cea cu titrant este cel mai usor de realizat acasa, fara cunostinte de specialitate.

Odata ce ai obtinut rezultatul testului, trebuie sa stii ca nu exista un standard universal care sa precizeze exact ce concentratii sunt considerate dure. Totusi, te poti ghida dupa urmatorul tabel pentru a interpreta rezultatele:
Apa moale - 0 - 17 mg/L sau 0 - 1 CaCO3
Apa putin dura - 17 - 60 mg/L sau 1 - 3.5 CaCO3
Apa moderat dura - 60 - 120 mg/L sau 3.5 - 7.0 CaCO3
Apa dura - 120 - 180 mg/L sau 7.0 - 10.5 CaCO3
Apa foarte dura - >180 mg/L sau >10.5 CaCO3
Este recomandat sa testezi apa din casa ta periodic, chiar daca nu ai observat pana acum probleme. Este mai usor si mai ieftin sa previi decat sa repari si sa inlocuiesti, asa ca e momentul sa iti cumperi un tester pentru duritatea apei!

 

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 -17:00

0376 447 447 contact@aqualine.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!