Fara nitriti si nitrati cu ajutorul statiei pentru denitrificare

Fara nitriti si nitrati cu ajutorul statiei pentru denitrificare

Nu mai este de mult timp un secret faptul ca in Romania exista foarte multe zone care pun la dispozitia cetatenilor o apa care nu respecta toate standardele cu privire la calitatea acesteia si astfel, intalnim din ce in ce mai des cazuri in care apa destinata consumului este plina de impuritati, bacterii, microorganisme, dar si nitriti si nitrati. Pentru ca stim cat este de important consumul de apa curata si sanatoasa, in articolul de azi am ales sa vorbim despre cum te ajuta o statie de denitrificare sa ai parte de apa potabila la tine acasa sau chiar la birou. 

Cu totii stim cat este de important consumul de apa pentru fiecare dintre noi. Specialistii spun ca un minim de 2 litri de apa trebuie sa intre in stilul de viata al fiecarei persoane. In functie de anotimp, cantitatea de lichide este diferita, insa minimul care trebuie cosumat este de 2 litri. Apa ajuta la buna functionare a organismului, la eliminarea toxinelor din corp, dar si la o hidratare optima care te ajuta sa ai o piele fina si stralucitoare, un par frumos si un ten impecabil. Dar ce se intampla atunci cand consumam 2 litri de apa care are in compozitie nitriti, nitrati, bacterii, diferite metale si microbi? In acest caz, corpul nostru nu va avea parte cu adevarat de beneficiile apei si din contra, corpul nostru poate avea de suferit de pe urma ingerarii acestor substante. 

Ce sunt nitritii si nitratii

Nitritii si nitratii sunt compusi chimici care odata ajunsi la nivelul solului pentru agricultura si in panza freatica, infesteaza atat apa potabila, cat si apa din rauri, lacuri sau alte surse de apa. Nitratii si nitritii sunt componenti naturali ai solului si fac parte din ciclul azotului. Ei apar odata cu mineralizarea substantelor organice azotoase provenite de la plante si animale. Fertilizatorii agricoli, gunoiul de grajd, deversarile de ape reziduale domestice, plantele si animalele in descompunere sunt principalele surse de nitrati si nitriti. 

O parte din nitrati sunt absorbiti de radacinile plantelor si au rol de materie prima pentru sinteza proteinelor si altor compusi cu azot, insa defrisarea duce la un nivel tot mai mare de contaminare a apelor. Surplusul ramas contamineaza panza freatica, regasindu-se in rauri, lacuri sau in apele subterane.

Importanta unei statii de denitrificare

Prin denitrificarea apei (eliminarea nitratilor/azotatilor din apa) se intelege procesul de schimb ionic prin care nitratii (azotatii) sunt inlocuiti cu cloruri. Pentru denitrificarea apei, echipamentele sunt similare cu cele pentru dedurizarea apei, singura diferenta fiind tipul rasinii utilizate. In cazul denitrificarii este utilizata o rasina anionica creata special pentru extragerea nitratilor din apa.

In ultimul timp s-a facut cunoscut faptul ca nitritii si nitratii sunt extrem de periculosi pentru organismul uman, mai ales prin prisma transformarii acestora. Statiile de denitrificare functioneaza pe acelasi principiu ca si statiile de dedurizare. Mediul filtrant in cazul statiilor folosite pentru eliminarea nitratilor este constituit din rasini anionice, care au rolul de a inlocui ionii de clor cu ioni de nitrati. Procesul de regenerare se realizeaza prin spalarea mediului cu solutie suprasaturata de sare ce presupune refacerea incarcaturii de clor si de a elimina nitratii din rasina.

 

In Romania nivelul maxim de nitrati acceptati in apa potabila este de 50 mg/l. Aceasta valoare este considerata extrem de mare in alte state. De exemplu in SUA si in multe state europene valoare maxima de nitrati acceptata este de 10 mg/l. Pornind de la aceasta idee, este lesne de inteles ca depasind VMA aduce un risc semnificativ sanatatii noastre. Nitratii in concentratii mai mari de 10 mg/l exprimate ca N (acest lucru poate fi exprimat ca 35,7 mg/l in carbonat de calciu sau 44,3 mg/l sub forma de nitrat) sunt considerate nesigure in apa de baut.

Prezenta nitratilor in apa nu poate fi detectata printr-un gust sau miros specific, spre deosebire de alte substante (fier, mangan hidrogen sulfurat etc). Din aceasta cauza se impune ca metoda de eliminare a nitratilor sa fie foarte sigura si implicit monitorizata constant pentru a ne asigura ca nu exista scapari, care pe viitor vor afecta calitatea apei. Un continut de nitrati care se presupune ca nu prezinta risc pentru adulti, se poate dovedi a fi extrem de daunator in cazul sugarilor si bebelusilor. In cele mai multe cazuri, nitratii provoaca sindromul „blue baby”  in cazul bebelusilor. Aceasta boala afecteaza direct proprietatea sangelui de a transporta oxigen in corpul sugarului.

Pentru a evita astfel de situatii, poti alege si poti instala o statie de denitrificare direct la tine acasa sau chiar la birou pentru ca tu si ce dragi, dar si colegii si angajatii tai sa aiba parte de o apa curata si sanatoasa. In magazinul nostru online gasesti o gama variata de astfel de statii pe care le poti achizitiona la preturi speciale! 

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 -17:00

0376 447 447 contact@aqualine.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!