Poate fi fierul din apa daunator pentru sanatate?

Poate fi fierul din apa daunator pentru sanatate?
Chiar daca apa de la robinet pare curata, ea poate contine metale grele in anumite cantitati, ce nu pot fi observate cu ochiul liber. Fierul este o prezenta destul de frecventa, datorata conductelor vechi prin care trece apa potabila. De aceea, o statie de deferizare poate fi o investitie buna, pentru ca ofera siguranta consumului unei ape de calitate superioara, fara metale grele. 

O statie de deferizare poate fi folosita impreuna cu alte tipuri de filtre de apa. In acest mod, te asiguri ca tu si familia ta consumati o apa purificata in adevaratul sens al cuvantului. De asemenea, statiile de deferizare ce folosesc pyrolox ca material filtrant sunt eficiente si sigure. Pyroloxul este un material ecologic, format din granule minerale, ce indeparteaza metalele grele prin intermediul unei reactii de catalizare. Pe langa fier, acest tip de filtru indeparteaza si manganul si hidrogenul sulfurat. 

Este cu adevarat necesara o statie de deferizare? Fierul din apa de baut reprezinta o sursa de ingrijorare? Auzim din multe parti de deficitul de fier pe care il au multe persoane. Chiar si recomanda gatirea in vase precum cele din fonta, pe motiv ca ar imbogati alimentele cu fier. Dar, stii de cat fier are nevoie organismul tau? O cantitate de fier in exces poate duce la probleme de sanatate destul de serioase. In plus, exista si alte motive de ingrijorare in ceea ce priveste continutul de fier al apei potabile.

 

Fierul poate permite inmultirea bacteriilor


Fierul prezent in apa de baut in cantitate redusa nu reprezinta neaparat un risc pentru sanatate. Dar, pentru majoritatea tipurilor de bacterii, chiar si un fragment minuscul de fier poate reprezenta mediul ideal de inmultire. Din acest motiv, particule microscopice de fier, invizibile pentru ochiul nostru, pot contine colonii de bacterii, unele din ele periculoase pentru sanatate.Odata ajunse in corp, aceste bacterii se pot inmulti si pot duce la diverse afectiuni. 

Asadar, nu fierul e intotdeauna cel de care ar trebui sa ne temem. Bacteriile care se agata de fier, fiind ingerate astfel, sunt cele care ne pot pune cele mai mari probleme. 

 

Continutul de fier din apa poate duce la probleme de piele


S-a descoperit ca exista o legatura intre fier si acnee. Apa ce contine fier in cantitati ridicate poate duce la infundarea porilor si favorizarea dezvoltarii bacteriilor pe suprafata pielii, ce duce la aparitia acneii sau agravarea acesteia. Pe langa asta, particulele de fier pot afecta sanatatea pielii, chiar daca nu duc la acnee, prin simpla lor actiune. Pielea expusa frecvent la fier este mai uscata, ceea ce duce la o aparitie prematura a ridurilor si poate afecta pe termen lung aspectul acesteia.

Daca tu sau cineva din familie suferiti in mod frecvent din cauza problemelor de piele, fara o cauza evidenta, fierul din apa poate fi vinovatul. Desi medicamentele pot ajuta la ameliorarea problemelor, in cele din urma cea mai buna solutie este indepartarea in totalitate a fierului din apa. Doar asa te vei putea bucura de o piele curata pe termen lung. 

 

In exces, fierul poate afecta anumite organe interne


Ca multe alte elemente, si fierul are rolul sau in organismul uman. Corpul nostru are nevoie de anumite cantitati de fier pentru a derula diferite procese. De exemplu, fierul din sange contribuie la un transport eficient de oxigen la celule. Dar, daca nivelul fierului in organism creste, acesta va ajunge sa fie stocat in diferite organe. Pancreasul, ficatul si inima sunt cele mai expuse organe la actiunea fierului. Daca prea mult fier este stocat de aceste organe, se poate ajunge la o serie de probleme, inclusiv la otravire cu fier. 

Simptomele otravirii cu fier includ senzatia de oboseala, slabiciune fizica, dureri articulare si dureri abdominale. De asemenea, expunerea excesiva la fier mai poate duce si la diminuarea libidoului, diabet, chiar si impotenta. In cantitati ridicate, fierul duce la disfunctionalitati ale inimii si ficatului.

 

Schimba aspectul si gustul alimentelor preparate


Gatitul cu apa ce contine prea mult fier va afecta si calitatea alimentelor preparate. Prima schimbare pe care o vei observa va fi culoarea mai inchisa a preparatelor si bauturilor. Excesul de fier din apa va face ca toate sa capete o culoare maronie. De asemenea, legumele fierte in apa cu fier se vor innegri. Iar daca asta nu e suficient, prezenta fierului in apa va face ca alimentele sa capete un gust amarui.
 

Strica aspectul hainelor si vaselor spalate


Daca fierul prezent in apa de la robinet se oxideaza, fie ca ajunge gata oxidat la robinet sau se oxideaza pe parcurs ce apa este folosita, poate ajunge sa strice aspectul hainelor spalate in masina de spalat. La fel se poate intampla si cu vasele de bucatarie de culoare deschisa. Sub actiunea fierului, acestea se pot decolora sau pot aparea pete, schimbari ce pot fi permanente. Asadar, chiar daca ai o masina de spalat ce functioneaza perfect, poti ajunge sa ai hainele distruse de fier.
 

Afecteaza sanatatea parului


Nu doar pielea este afectata de actiunea fierului din apa. Si parul are de suferit atunci cand este spalat frecvent cu apa ce are continut ridicat de fier. De fiecare data cand tu sau cineva din familie face dus sau baie, pielea si parul se imbiba cu apa ce contine fier oxidat (apa este colorata galben catre rosu) sau neoxidata (apa apare limpede). Acest mineral va extrage umezeala de la nivelul pielii si parului, avand o actiune deshidratanta. Iar noi ar trebui sa ne bucuram de contrariul acestei actiuni, umezeala absorbita la nivelul pielii ajutand la pastrarea unei stari de sanatate buna.

Rezultatul este un par cu aspect tern, uscat si casant, din cauza ca umezeala a fost indepartata in repetate randuri. In cele din urma, parul isi va pierde textura si va deveni aspru la atingere. Fierul oxidat in apa (ce duce la colorarea apei) actioneaza ca un peroxid. Va inchide culoarea parului deschis la culoare si va adauga nuante de portocaliu sau roscat.

Refuza sa ai de-a face cu fierul din apa si cu toate problemele generate de acesta. Adauga o statie de deferizare la instalatia de apa potabila din casa ta si vei scapa de griji. Vei simti imediat imbunatatiri in gustul si calitatea apei, atat la gatit, cat pentru ingrijirea personala.

 

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 -17:00

0376 447 447 contact@aqualine.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!